V petek, 7. 3., so se v šoli zbrali učenci od 6. do 9. razreda, ki so letos že prebrali vsaj tri knjige za bralno značko. Letošnja noč je potekala pod naslovom Otroci sveta.

V uvodnem dnevu so prisluhnili potopisnemu predavanju o Venezueli naše učiteljice ge. Suzane Planšak in si ogledali zanimive fotografije. Marsikoga je zamikalo, da bi se, ko bo malo starejši, odpravil na podobno vznemirljivo pot.

 

Po lahki večerji smo se odpravili po delavnicah. V uvodu smo prebrali po eno zgodbo iz knjige Otroci sveta, ki jo je na podlagi zanimivih fotografij svetovne popotnice Benke Pulko napisala pisateljica Janja Vidmar. V domišljiji smo odpotovali v Bocvano v Afriki, pa na Novo Zelandijo, v Iran, Namibijo in Ekvador. Naše delo v delavnicah se je povezovalo s prebrano zgodbo.

 

Tako so v literarni delavnici nastale zanimive pesmi in zgodbe o maorski deklici, v geografsko-naravoslovni smo spoznali naravne značilnosti Bocvane in poiskali podatke o živalih, ki tam živijo. V delavnici oblikovanja nakita in frizur smo si izdelali ogrlice in zapestnice v afriškem in indijanskem slogu, naša zunanja mentorica, ga. Lucija Planinšek, pa nam je pomagala oblikovati zanimive pričeske po zgledu afriških kitk. V glasbeni delavnici smo se preizkusili v afriških ritmih in zaigrali na različna tolkala. V delavnici sprejemanja drugačnosti smo razmišljali, kako bi bilo nam, če bi se kot tujci znašli v drugi državi in kaj bi si želeli. Z zanimivimi vajami smo praktično preizkusili, kako pomembno je, da zaupaš osebi ob sebi. Vse, kar smo delali v delavnicah, smo predstavili vrstnikom s kratkim programom v avli.

Sledila  je priprava na nočno spanje. Drug drugemu smo v spalnicah prebirali odlomke iz svojih najljubših knjig, pozno ponoči ali proti jutru pa je večino premagal spanec. Zjutraj smo kljub temu pridno vstali ob 7. uri, pospravili začasne spalnice in se po zajtrku zadovoljni odpravili domov.

To noč smo bili otroci domišljijskega sveta iz prebranih knjig pod varstvom naših učiteljev.

Nekaj fotografij si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)