Že kar nekaj časa je, ko smo pri Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu odprli učni center vrtnarstva in čebelarstva. Bilo je sicer malo pred obiskom komisije za ocenjevanje Entente florale, na katerem se je mesto Slovenj Gradec odlično odrezalo. Osvojili smo zlato priznanje. K temu je pomembno prispevala tudi Druga osnovna šola s svojim učnim centrom.

Prišle so počitnice in marsikdo si je mislil, da bo vrt zapuščen. Ni bilo tako! Učitelji in učenci so tudi med počitnicami skrbeli za vrt in čebelice v čebelnjaku. Vedno je kaj cvetelo, zorel je paradižnik pa paprika in jagode. Čebelice pa so neutrudno, od zore do mraka, nabirale sladko medičino in jo nosile v panje. Iztočili smo že tudi prvi med, sicer samo nekaj kilogramov, a začetek je obetaven. Najbolj se je pokazalo sožitje človeka z naravo in še ena potrditev projekta urbanega čebelarjenja, ki ga izvaja Čebelarska zveza Slovenije. Vsi smo zelo ponosni na šolski čebelnjak, saj je eden najlepših v Sloveniji. Čebele iz tega čebelnjaka bodo v panje prinašale obilo medičine z okoliškega drevja, travnikov in gozdov. Med iz tega čebelnjaka pa bo vrhunski. Odločili smo se, da bomo v prihodnje med iz šolskega čebelnjaka poslali na največja državna ocenjevanja. O rezultatih pa bomo zagotovo še poročali.
Pričelo se je novo šolsko leto. Učitelji so se že kar med počitnicami dogovorili, da bo obisk učnega centra in delo v njem stalnica izobraževanja in usposabljanja na naši šoli. V jesenskem času so učni center obiskali vsi otroci prve in druge triade, to je od prvega do petega razreda. V okviru teme Spravilo pridelkov so si učenci z velikim zanimanjem ogledovali rastje na visokih gredah, grmovnice in drevje, pa hotel za žuželke in travniško cvetje. Mentorica ga. Tatjana Glavič jim je radodarno predajala znanje. V spomladanskem času si bodo učenci prve triade v okviru teme »Sejemo in sadimo« ponovno ogledali vrt in opazovali rast rastlin, ki so že posajene na vrtu, seznanili se bodo z vrtnim orodjem in njegovo uporabo, spoznali bodo, kaj je seme, sadika, potaknjenec, v grede bodo posadili redkvico, nizki fižol in korenček. Spremljali bodo rast rastlin in poskusili plodove. Vrt pa bodo obiskovali tudi v zimskem času in opazovali spremembe. Učenci 4. in 5. razreda si bodo spomladi ogledali nasajena zelišča, iz katerih lahko pripravimo čajne mešanice – kamilico, meto, meliso, žajbelj, timijan … Spoznali bodo pomen teh rastlin in njihov vpliv na človekovo telo (4. razred – človeško telo in 5. razred – zdrav način življenja).
Najzanimivejše je bilo čebelarstvo. Pred ogledom čebelnjaka so se učenci primerno zaščitili, da jih ne bi obiskala kakšna preveč radovedna čebelica. Glave so si pokrili s klobuki s pajčolanom, na roke pa so nadeli zaščitne rokavice. Za vso zaščitno opremo sta poskrbela Čebelarsko društvo Slovenj Gradec – Mislinja in Čebelarska zveza Slovenije, ki imata velik posluh za vzgojo in razvoj mladih čebelarjev. Vso zaščitno opremo za čebelarje so namreč šoli podarili. Pri čebelnjaku jih je pričakal čebelarski mentor g. Janez Bauer in jih uvajal v skrivnosti čebeljega življenja. Otroci so z zanimanjem opazovali čebelice, ki so neutrudno prinašale medičino in cvetni prah v lepo poslikan čebelnjak. Ogledali so si tudi napajalnik za vodo, ki služi temu, da čebelice ne bi bile žejne. Prava atrakcija pa je bil opazovalni panj. Tam so vsi otroci od blizu opazovali člane čebelje družine, njihovo življenje in delo. Seveda so bile čebele za stekleno steno, tako da ni bilo strahu. Spoznali so ogromno novega. Že so kovali načrte, kaj vse bodo postorili spomladi, ko se v vrtu in čebelnjaku pravo delo šele pričenja. Takrat bodo k urejanju centra pristopili tudi višji razredi in nastal bo pravi mali raj. V okviru rednega pouka bodo učenci pri naravoslovnih predmetih določene vsebine izvajali kar v centru. Seznanili se bodo z osnovami vrtnarjenja, proučevali primerne pogoje za rast rastlin, proučevali različne živalske vrste, popisovali rastline na negojenem travniku in še bi lahko naštevali.
Pri izbirnem predmetu Načini prehranjevanja in Sodobna priprava hrane so letos pri izvajanju praktičnega pouka že uporabili pridelke z vrta in pripravili okusne jedi.

Slika 1: Okusna bučna juha

Bucna juha

Foto: Nejc Šajhar

Nekaj utrinkov pa si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

TIM za Učni center vrtnarstva in čebelarstva Druge osnovne šole Slovenj Gradec:

ga. Majda Areh Novak, ga. Tatjana Glavič, ga. Metka Čas, ga. Petra Račnik, g. Timotej Žohar, g. Marjan Breznik

ter mentorja čebelarskega krožka Olga in Janez Bauer

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)