Za fante iz 5. razredov, ki so se udeležili letošnje bralne noči, smo pripravili posebno presenečenje. Računalniško delavnico, kjer so se srečali s stop-motion animacijo.

Stop-motion je ena izmed tehnik animacije, pri kateri najprej izdelaš sceno iz različnih materialov, potem pa njej premikaš osebe ali predmete. Vsak premik fotografiraš sličico za sličico in na ta način dobiš zaporedje. Ko vse slike, ki smo jih fotografirali, združimo oz. jih hitro predvajamo eno za drugo, se ustvari gibanje, a le, če si slike sledijo v pravilnem zaporedju. Mi smo sceno izdelali iz kartona, stiropora, pingvin Pit/drugačen in še nekaj bolj čudnega pa sta bili figurici.

Ker sta bili temi bralne noči Pingvin Pit in prijateljstvo, so petošolci izdelali kratko animacijo, kako si je pingvin Pit našel prijatelja, ki je bil drugačen, prav tako kot on. S tem so v animaciji povezali dve knjigi, Pingvina Pita Marcusa Pfistra in Drugačen Katryn Cova. V treh skupinah so pod mentorstvom dijakov Srednje elektro in računalniške šole Velenje ter učiteljic Helene Gaberšek in  Katje Jenko izdelali svojo prvo stop-motion animacijo. Čeprav je bila animacija kratka (okoli 15 sekund), je bilo zanjo potrebnih kar 200 fotografij. Kljub začetniškim težavam smo si po ogledu našega skupinskega dela zaploskali. Idej imamo še veliko, upam, da jih uresničimo.

Poglejte, kaj nam je uspelo: animacija

Katja Jenko

20160401_214704

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)