V ponedeljek, 20. maja, na dan rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše, obeležujemo svetovni dan čebel. 
Ob besedi čebela večinoma pomislimo na medonosno kranjsko čebelo. Vendar pa je svetovni dan namenjen vsem čebelam, tudi tistim, malo manj znanim, kot so čmrlji in čebele samotarke. Na svetu živi okoli 20.000 različnih vrst čebel, od tega skoraj 2.000 v Evropi. V Sloveniji je bilo do sedaj zabeleženih 564 različnih vrst čebel. Med seboj se razlikujejo po načinu življenja in velikosti, saj najmanjša meri zgolj 3 mm, največja pa 25 mm. Prav vsem skupinam čebel je skupna skrb za zarod.

Z obeležitvijo svetovnega dne čebel učence ozaveščamo, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne. Čebele potrebujejo čist zrak in vodo ter čisto okolje na splošno. Če bomo ohranili okolje in omogočili čebelam, da bodo lažje preživele, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju.

Tega se zavedajo tudi naši učenci, ki obiskujejo čebelarski krožek in skrbijo za čebele v šolskem čebelnjaku. Tokrat pa smo šolski čebelnjak na dan čebel obiskali drugošolci. Od naše čebelarke ge. Zvonke Bricman smo izvedeli veliko zanimivosti o čebelah. Oblekli smo zaščitna čebelarska oblačila in pokukali v čebelnjak k pridnim čebelicam ter se na koncu še posladkali s slastnim medom.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)