V tednu od 11. 11. do 17. 11. v Sloveniji prvič obeležujemo Teden slovenske hrane. V ta namen smo na Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec na jedilnik uvrstili nekaj tradicionalnih slovenskih jedi: martinovo kosilo (pečena piščančja bedra, mlinci, praženo rdeče zelje), ‘ajmoht’, domač jabolčni ‘štrudel’ s skuto, gobovo juho z ajdovo kašo, ajdove štruklje, pečenico, matevž, kislo zelje, zelenjavni ješprenj, orehovo ‘pogačo’, koruzno polento z ‘grumpi’ in mleko. V petek, 15. 11., pa je vrhunec praznovanja in že 14. obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan je “Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!”. Kot se za ta dan spodobi, bomo za zajtrk postregli ržen kruh, EKO maslo, med, EKO mleko, jabolko. Vse sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka bodo lokalne z bližnjih kmetij.
Za učence smo pripravili radijsko oddajo in razredno uro, kjer bomo učence spomnili na pomen tradicije, zakaj je zajtrk pomemben in jih podučili o pomenu lokalne, sezonske in ekološke hrane.
Privoščite si v tem tednu nekaj lokalnega, s pridihom tradicije tudi vi. Pa dober tek.