Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot pol stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega izmed nas. »To je trenutek, ko lahko spremenimo vse. Zdaj je čas za neustavljiv pogum. Skupaj moramo vlagati v naš planet. Kajti zelena prihodnost je uspešna prihodnost«.

Nagovarja nas, da je še čas za rešitev planeta in da lahko izberemo uspešno in trajnostno prihodnost ter da obnovimo naravo in zgradimo zdrav planet za naše zanamce. Veliko je področij in aktivnosti, kjer se lahko vsi posamezniki angažiramo za boljši planet.

V sredo, 19. 4. 2023, smo tudi na naši šoli obeležili ta dan. Izvedli smo številne aktivnosti povezane z ekološkimi vsebinami. Poglobili smo se  v pomen ločevanja odpadkov in njihovo ponovno uporabo. Obiskali smo toplarno v Slovenj Gradcu, kjer smo proučevali obnovljive in neobnovljive vire energije. Raziskovali smo gozd kot ekosistem in spoznavali njegovo ogroženost. Na Fakulteti za tehnologijo polimerov smo se  poglobili v problematiko plastike. Obiskali smo čistilno napravo v Pamečah, kjer smo spoznali postopke čiščenja odpadnih voda. Seznanili smo se  z delovanjem zbirnega centra odpadkov v Pamečah ter spoznali kako v Koroškem regijskem centru za odpadke ravnajo z njimi.

Ob vseh aktivnostih, so učenci spoznavali tudi poklice, ki so povezani s skrbjo za ohranjanje zdravega in čistega okolja.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Organizatorki ekološkega dne

Petra Račnik

Metka Čas

 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)